Augustpriset

Augustpriset, ett pris som många, ja säkert alla svenska författare suktar efter att få kamma hem. Igår blev det klart vilka lyckliga som fick priset 2013. Solklara val tycker vi!

Vi vill säga grattis till Lena Andersson i skönlitteratur med ”Egenmäktigt förfarande”, Bea Uusma i facklitteratur för ”Andréexpeditionen – en kärleksresa” samt ett stort grattis till lilla Augustpriset som Nicole Accord kammade hem med barnboken ”Då skulle världen vara en vackrare plats, och med det vinnare av Augustpriset 2013. Du kan få bra rabatter på Gratislandet till att köpa dessa böcker online. För det är väl klart att du måste läsa dem och med största sannolikhet är de slutsålda hos boklådorna så online finns det chans att du snabbt kan få tag på dem. Men, låt oss nu för något stycke lämna dessa fantastiska författare för att gå in lite mer på Augustpriset.

Sveriges största litteraturpris

När det kommer till många priser, exempelvis Nobelpris i litteratur så hyllas författare för sina insatser under sin verksamma tid, men Augustpriset hyllar författare för deras senaste böcker. Detta görs av Svenska Förläggarföreningen och det har man årligen gjort sedan 1989 och är något som man inte kommer sluta med så länge det finns författare som skriver fängslande böcker. Det var år 1992 som man valde att göra tre kategorier: skönlitteratur, faktaböcker samt barn- och ungdomsböcker. Hur det går till är att de svenska förlagen få själva nominera förslag på bra böcker. Sedan utses en jury av fem personer för varje kategori där man tagit ut sex böcker. Vad man vinner förutom äran är en staty samt 100 000 kronor, men för de flesta författare är det äran och utmärkelsen som är det man helst vill åt.

Årets vinnare

Förra året var det samma tema på både faktaboken och den skönlitterära då båda gick i andra världskrigets tema med Göran Rosenbergs bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz och Ingrid Carlbergs faktabok om Raoul Wallenberg ”Det står ett rum och väntar på dig. När det nu kommer till årets pristagare är det en annan typ av kärlek i centrum för böckerna. Lena Anderssons bok handlar om hur blinda vi kan bli av en kärlek och som får oss att göra knäppa saker och måla upp en verklighet som egentligen inte stämmer med hur det egentligen är och som är otroligt svårt att ta sig ut. En bok som berör och är smärtsam och som får en att tänka till hur vi lever våra liv. När det kommer till Bea Uusma har även hon skrivit en kärleksbok, fast till äventyrarna som var med på Andréexpeditionen i början av 1900-talet och vars gåta om hur de dog ännu inte till 100% blivit besvarad.

Dessa böcker ger kraft till själen att läsa – vilket du verkligen borde. Och som Akademibokandens slogan lyder ”att läsa är att resa” så är det oerhört roligt att resa i tankarna. Vi har sagt vilka som fick pris 2012, men här kommer andra skönlitterära vinnare:

  • 2011 – Tomas Bannerhed, Korparna
  • 2010 – Sigrid Combüchen, Spill. En damroman
  • 2009 – Steve Sem-Sandberg, De fattiga i Łódź
  • 2008 – Per Olov Enquist, Ett annat liv
  • 2007 – Carl-Henning Wijkmark, Stundande natten.