Kända pseudonymer i författarvärlden

Författare som ger ut böcker under falskt namn ger dem större möjlighet att skriva i lugn och ro, men det är inte alltid som det lyckas. Det har genom årens lopp skett flera avslöjanden om kända författarpseudonymen, med allt från paret bakom Lars Kepler till nyare avslöjanden kring författaren bakom namnet Elena Ferrante.

Tidigare inlägg behandlar Martin Melin, polisen och före detta Robinson-deltagaren som skrivit en bok. Men han gjorde det inte under pseudonymen. Det finns det däremot många andra som har gjort, och anledningen till det är ofta att författarna vill lämnas i fred och skriva i lugn och ro, dock är det många som också avslöjas.

Elena Ferrante är inte Elena Ferrante

Det senaste är att författaren bakom ”min fantastiska väninna” avslöjats som en författarpseudonym. Det är i själva verket, bokens namngivna översättare, Anita Raja, som skrivit boken, skriver Dagens Nyheter. Detta avslöjades genom att författaren Claudio Gatti spårat ekonomiska transaktioner för att ta reda på vem författaren egentligen är. Detta har nu fått stor uppståndelse.

books-colorful-harry-potter-largeLars Kepler och JK Rowling

En äldre pseudonym kring författare är när paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril gav ut den kända deckaren hypnotisören under namnet Lars Kepler år 2009. Detta avslöjades dock ganska snabbt och författarna bekräftade informationen. En annan författare som tidigt använde sig utav pseudonymen är JK Rowling som skrev de världskända böckerna om Harry Potter ville börja skriva för vuxna och gav under 2013 ut en bok som hette ”Gökens Rop” och några andra efteråt under namnet Robert Galbraith, vilket skulle vara en pensionerad polis på ålders höst som fått för sig för att börja skriva. Efter att The Sunday Times fått tips om detta på Twitter blev hon dessvärre avslöjad, men förmodligen är hon inte så ledsen för det, eftersom det ökade försäljningen på boken med 4000 procent. Dock svarade JK Rowling att hon gjorde det för att hon längtade efter att gå tillbaka till början av en författarkarriär i den här nya genren, att arbeta utan förväntningar och att få ärlig feedback.

Andra författarpseudonymen genom tiderna

  • Hans Koppel – Petter Lidbeck
  • John Le Carré – David John Moore Cornwell
  • Arne Dahl – Jan Arnald