När det kommer till att utse kandidater till priset skickar Svenska Akademien ut förfrågningar till förslagsberättigade adressater som sedan skickar tillbaka sina nomineringsförslag till Svenska Akademien. Sedan gallrar en specifik kommitté ut nomineringarna och slutligen fastställs en lista på omkring 15 till 20 författare som sedan tillkännages för Svenska Akademien som har till ansvar att godkänna förslagen och ytterligare banta ner listan till ungefär 5 stycken författare och sedan infaller semestertider då akademiens representanter ska läsa in sig på de olika författarna och efterföljande höst ha framkommit med en vinnare. Således var det genom denna process som Svenska Akademien i fjol kom fram till att det var Alice Munro från Kanada som skulle vinna traktade priset och numera kan presentera sig själv som vinnare av Nobelpriset i Litteratur.
Andra litterära priser
Nog för att Nobelpriset i Litteratur är ett av de mest prestigefyllda priserna att vinna ska man inte glömma att det finns fler eftertraktade priser:
- Augustpriset – har funnits sedan 1989 och delas ut till Sverige-utgivna böcker vars jurykommitté utgörs av Svenska Förläggareföreningen. I år kommer nomineringarna att förkunnas för allmänheten i slutet av oktober och enligt föreningens hemsida är jurygrupperna för de olika kategorierna i full fart med att fastställa vilka nomineringar som ska få kämpa om priset.
- Nordiska rådets litteraturpris – delas ut av rådet för att främja kunskapen kring de nordiska ländernas olika författare och på så vis låta oss intressera oss för våra grannländers språk och litteraur.
- Astrid Lindgren-priset – delas årligen ut på författarinnans födelsedag och syftar till att hedra svenska författare inom barn- och ungdomsböcker.
Självklart finns det otroligt många fler prestigefulla priser både nationellt och internationellt att vinna som författare och det bästa sättet att få reda på vilka är genom att kontakta sin förläggare om man är författare eller helt enkelt googla om man är en vanlig dödlig. Skämt åsido